Van orderpicker naar logistiek manager. Rudy had nooit gedacht dat hij op kantoor zou komen te zitten, maar voor hij het wist, zat hij er toch. Gewoonweg omdat het een baan is die hem op het lijf geschreven staat.

“Machtig mooi vond ik het toen ik na de middelbare school aan de slag mocht als orderpicker. Ik was geen type om in de schoolbanken te blijven. Daarom haalde ik mijn heftruckcertificaat. Lekker bezig zijn, aanpakken, melige grappen maken tijdens de koffiepauze. Zolang mijn handen blijven wapperen ben ik tevree; zo is het altijd geweest. Door helemaal van onderaf te beginnen heb ik ontzettend veel gedaan, gezien en geleerd. Doodzonde om niets met die kennis te doen, vond mijn werkgever. En ja, hoe leuk het ook was met de jongens op de werkvloer, inhoudelijk mocht mijn werk wel wat uitdagender.

Geen beeldschermstaarder

Ik op kantoor, dat had je me veertig jaar geleden echt niet kunnen wijsmaken. Maar na een thuisstudie Logistiek Management zit ik er dan toch, in de functie van logistiek manager. Ik vind het fantastisch dat iets wat ik nooit echt geambieerd heb, me zo op het lijf is geschreven. Van tevoren heb je toch een beeld dat je de hele dag niets anders doet dan naar een beeldscherm kijken en niet meer hands on aan het werk bent. Maar ik ben echt geen lamlendige beeldschermstaarder geworden. Mijn werk houdt in dat ik verschillende afdelingen aanstuur, zoals inkoop, opslag, distributie en de diensten op het gebied van planning. Ik stimuleer de onderlinge samenwerking van teams. Mensenwerk, dat gaat heel vaak persoonlijk en echt niet alleen maar online.

Altijd in beweging

Van een jonge, totaal niet door de wol geverfde schoolverlater heb ik me aardig omhoog weten te werken. Juist omdat ik onderaan de ladder heb gestaan, voel ik me betrokken en begaan bij onze orderpickers. Dit werk brengt me zoveel voordelen. Fysiek werd het werk van orderpicker me simpelweg wat te zwaar. Mijn fysieke belasting is nu omlaag, wat ruimschoots gecompenseerd wordt door de mentale uitdaging. Ik hou van deze sector: het is dynamisch en sociaal en dankzij alle nieuwe ontwikkelingen altijd in beweging.

Bakkie met de jonkies

Denk maar niet dat wij een kunstje doen en dat herhalen. In een tijd waarin klanten de lat hoog leggen, zitten wij er bovenop om de distributie haarscherp te laten verlopen. Met dank aan onze ‘jonkies’, zoals ik de orderpickers noem. Godzijdank noemen ze mij geen ouwe. Al ben ik in leeftijd en functie niet meer een van hen, de verbondenheid en de betrokkenheid blijft. De jonkies houden me scherp en jong. Samen een bakkie drinken doen we nog steeds geregeld. En denk maar niet dat je mij nooit meer op de heftruck ziet. Als logistiek manager kun je me letterlijk overal in het bedrijf tegenkomen!”