Daar ga je dan. Een nieuwe baan, na je pensioen, omdat thuiszitten niks voor jou is. Best spannend nog. De eerste dagen vreten energie. Hoe wen je weer aan het ritme en vind je snel je draai?
Dat het ontzettend leuk is dat je na je pensioen toch weer opnieuw aan de slag gaat in een nieuwe baan, wil niet zeggen dat het makkelijk is. Er wordt letterlijk een beroep gedaan op je aanpassingsvermogen, je focus, je leervaardigheden en de manier waarop je samenwerkt. Hoogstwaarschijnlijk voel je je na een dag gesloopt. Dat was al zo bij nieuw werk op je vijfentwintigste en nu is het gevoel misschien wel nog intenser. Maar niet getreurd; het is niet zo dat je je nieuwe baan niet aankunt. Wat je nodig hebt is tijd. En goede tips om de eerste periode bij je nieuwe werkgever zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.
- Stap uit de stress
Bij een nieuwe baan word je overstelpt met nieuwe informatie en mensen die je leert kennen. Dat zijn tamelijk veel indrukken bij elkaar. Als je hoge verwachtingen hebt van jezelf (‘ik ben ervaren genoeg om dit varkentje even te wassen’) haal je je nog meer stress op de hals. Niemand verwacht dat je binnen een week met enorme resultaten komt en alles gelijk in de vingers hebt.
- Schaam je niet voor je vragen
Staar je vervolgens niet blind op het einddoel en richt je juist op iedere afzonderlijke stap die je zet. Het helpt als je zoveel mogelijk opschrijft. Zo maak je je eigen naslagwerk. Heel handig om dingen nog eens rustig terug te lezen. Aarzel vooral niet om veel vragen te stellen. Het is de snelste manier om iets te leren en het verstevigt de band met je nieuwe collega’s. Wat ook helpt: vraag je collega’s hoe zij destijds begonnen zijn. Dat is niet alleen een goede vraag om het ijs te breken, je creëert gelijk een band door op vertrouwelijke voet onzekerheden en eventuele missers met elkaar te delen.
- Wees wijs (niet eigenwijs!)
Eén van de dingen die in de praktijk echt nog wel eens lastig kunnen zijn, is dat je wordt ingewerkt en opdrachten krijgt van een collega die waarschijnlijk veel jonger is dan jij. Even slikken ja. Wellicht hou jij er vanwege je kennis en ervaring andere ideeën op na, of voelt het ongelijkwaardig dat je ouder bent en toch als ‘onwetender’ wordt gezien. Hou voor ogen dat je jongere collega niet alleen van jou kan leren, maar jij ook van hem of haar. Kijk eerst hoe de manier van werken en de bedrijfscultuur is, kom er even rustig in. Vervolgens, als jij je meer als een vis in het water voelt en er banden zijn opgebouwd, kun je gerust voorstellen en suggesties doen die het bedrijf verder helpen. Ze hebben je tenslotte niet voor niets op je jarenlange ervaring uitgekozen.
- Overdrijven is onnodig
Voor de perfectionisten en de bezige bijen onder ons: het ligt voor de hand dat je je helemaal op je nieuwe functie wilt storten. Hoe begrijpelijk: doe dat niet. Bewaak juist je grenzen. Maak jezelf eerst één taak goed eigen voordat je doorgaat met het volgende. Het gaat namelijk niet alleen om het uitvoeren van nieuwe taken, het gaat ook om het leren kennen van de collega’s, eventuele klanten, de werkprocessen, de gewoontes en de gebruiken. Dompel jezelf onder in de bedrijfscultuur, want al deze kennis verdient zich dubbel en dwars terug.
- Kijk wat je al hebt gepresteerd
Tot slot: relativeer! Dat je spanning voelt als je er even bent uit geweest en weer aan de slag gaat, is logisch. Dat je niet alles meteen in de vingers hebt is te begrijpen en dat het wennen is om opeens weer verantwoordelijkheden te hebben is ook zo klaar als een klontje. Een beetje gezonde spanning houdt ons scherp en doet ons geen kwaad. Kijk naar wat je gedurende je loopbaan hebt gepresteerd. Zelfvertrouwen helpt je om, ondanks eventuele spanning of stress, toch goed in je vel te zitten en plezier te hebben in je nieuwe baan.
Succes en vooral ook plezier!