Solliciteren anno 2020, hoe doe je dat? Geen zorgen dat je vanwege je leeftijd 1-0 zal achterstaan. Als je het zo aanpakt, is die baan voor jou.

Het heeft geen zin om te ontkennen dat 50-plussers het zwaarder hebben op de arbeidsmarkt vanwege leeftijdsdiscriminatie. Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die juist op zoek zijn naar senioren, omdat daar grote voordelen aan zitten. Nu is het zaak dat jij die voordelen omarmt en uitstraalt. 



  1. De eerste indruk is je entree
    Op het gebied van omgangsvormen staan jongeren in jouw schaduw. Ooit een senior al kauwgom kauwend in een capuchontrui op een sollicitatiegesprek zien verschijnen? Of starend op een smartphonescherm ergens zien binnenlopen? Met jouw entree kun je de puntjes op de i zetten. Uiteraard zie je er tiptop uit, groet je iedereen die je op werkvloer passeert en maak je kort een praatje met de receptioniste. Ook hen kan achteraf worden gevraagd wat ze van de sollicitant vonden. Aan jou zal het niet liggen.
  2. Benoem vooroordelen over oudere werknemers, in positieve zin!
    Oudere werknemers zijn duurder, werken langzamer en zijn minder ambitieus. Het zijn gedachten die veel werkgevers hebben. Benoem juíst de keerzijdes van deze onuitgesproken vooroordelen. Senioren melden zich, in tegenstelling tot de jonge honden, minder vaker ziek en hebben minder te kampen met burn-outs. Zou je weinig ambitieus zijn gezien je leeftijd? Toegewijd aan het bedrijf zal je bedoelen. Daar waar ze een ‘ambitieuze’ jongeling zo weer kwijt zijn aan jobhoppen. Langzaam werken? Je doet je werk zorgvuldig, en dat is heel wat anders. Het heeft namelijk tot gevolg dat er minder fouten worden gemaakt en dat jouw hogere salaris binnen mum van tijd elke cent driedubbel waard is voor je werkgever. Spreek het allemaal gerust uit, maar doe het met een glimlach. Met het uiten van frustraties maak je niet de indruk die je graag wil maken.
  3. Straal zelfverzekerdheid uit (en dat doe je zo)
    Een sollicitatiegesprek is spannend. Helemaal als je eindelijk bent uitgenodigd en het ook nog eens om een hele leuke functie gaat. Dat wil je niet verpesten. De Amerikaanse sociaal-psycholoog Amy Cuddy deed aan de universiteit Harvard onderzoek naar de zogenoemde ‘power pose’ (een houding die kracht uitstraalt). Wat blijkt: als je voor aanvang van het gesprek (thuis!) je handen in je zij zet, je voeten wijdbeens en je armen in de lucht gooit maakt je brein gelijk hormonen aan die je doen voelen als een winnaar. Je moet de houding overigens wel twee minuten vasthouden. Uit het onderzoek bleek dat degenen die zich vooraf een dergelijke pose hadden aangemeten, zich tijdens het gesprek krachtiger voelden en daadwerkelijk beter presteerden dan degenen die het niet deden. Geef jezelf dus een steuntje in de rug. En onthoud: een beetje zenuwen tonen is echt geen ramp. Het maakt je menselijk en authentiek.

Ten slotte nog dit: wees niet bang voor een kruisverhoor. Stel de vragen die je hebt (als het maar niet gelijk over je salaris en aantal vakantiedagen gaat, dat is voor een later gesprek) en toon je interesse en betrokkenheid. Je zult merken dat het gesprek hierdoor aangenamer wordt. Het zorgt voor balans en tweerichtingsverkeer en dat is wat een werkgever graag ziet.

Heel veel succes!